Кориця – аромат Різдва

Різновиди кориці

Одна з найпопулярніших прянощів в парфумерії – кориця, являє собою висушену кору коричного дерева. Існує чотири основних різновиди цієї прянощі: цинамон, китайська, цейлонська та малабарська кориця. Сировину для «класичної» кориці (цинамону) вирощують в Індії та на Цейлоні, а для касії (китайського коричника) – в Китаї, Індонезії та В’єтнамі.

Цинамон

За технологією виробництва кориці, коричне дерево має зростати протягом 2-х років, а потім його зрізають під корінь. На наступний рік на місці зрізу виростають нові пагони. Коли вони досягають в довжину трьох метрів, з них зрізають кору. Після висушування від кори відокремлюють дуже тонкий внутрішній шар, товщина якого не перевищує міліметру. Потім смужки від декількох пагонів складають одна на одну і піддають остаточному сушінню. При висиханні тонка смужка мимоволі скручується, утворюючи довгу трубочку, яку ріжуть на невеликі шматки завдовжки близько 10 см. На Шрі-Ланці та в Індії корицю заготовляють кожні півроку.

Кориця славиться своїми корисними властивостями. У східних країнах, де дуже популярні страви з баранини, корицю повсюдно додають в м’ясо як протимікробний засіб. Ефірне масло кориці не тільки знищує мікробів, але й запобігає розвитку хвороботворних грибків. За допомогою альдегіду коричної кислоти можна істотно знизити ризик утворення тромбів, а аромат кориці позитивно впливає на функції головного мозку. Вживання в їжу невеликої кількості кориці зміцнює стінки шлунку і покращує апетит. Нарешті, корицю можна просто додавати в чай в якості профілактичного і протизапального засобу.

Двійник кориці

Касія, яку виробляють з китайського коричника, також є пряністю, але її аромат грубіше і різкіше, ніж у класичної кориці. Щоб відрізнити корицю від касії, досить подивитися на торець коричної палички. Краї цинамону завжди закручуються з двох сторін назустріч один одному, нагадуючи баранячі ріжки, а у касії краї загортаються лише з одного боку або не закручуються зовсім. Крім того, кориця відрізняється від касії світлим коричневим кольором і більш м’якою структурою. Касія має сіруватий відтінок і настільки тверда, що її практично неможливо подрібнити  електрокавомолкою. Це пояснюється тим, що при виготовленні касії в цілях економії з сировини зрізають не весь шар зовнішньої кори.

Якщо говорити про мелену корицю, то, як правило, наші магазини під виглядом справжньої кориці продають більш дешеву касію. Найпростіший спосіб з’ясувати, що саме ви купили – капнути пару крапель йоду на порошок. Колір справжньої кориці при додаванні йоду практично не зміниться, а спеція з великим вмістом касії набуде темно-синього забарвлення. Безумовно, касія поступається цинамону за смаковими якостями, зате вона володіє рядом інших корисних властивостей. Так, касія – дуже ефективний засіб для пониження рівня цукру в крові. Вона незамінна у виробництві парфумерії, косметики, часто використовується при виготовленні різних декоративних прикрас, сувенірів та колажів.

Коричне масло

Ефірне коричне масло міститься в стеблах, листі, корі та гілках коричного дерева, росте в Індії, на Цейлоні, на Мадагаскарі та на Сейшелах. Найбільш якісне і дороге масло отримують із дерев, що ростуть на Цейлоні.

Коричне масло з кори являє собою коричневу рідину з вираженим пряним запахом і гострим смаком. Коричний альдегід становить до 80% такого масла. Олію з кори використовують при виготовленні парфумерних композицій, мила, барвників у косметиці та харчових есенцій.

Масло, що отримують з листя коричного дерева, має схожий запах, але відрізняється світлішим кольором. Євгенол становить більше 80% олії з коричного листя. Таке масло використовується в якості сировини для виробництва євгенолу та як віддушка в косметичних виробах.

Приправа з історією

  • Згадування кориці зустрічається в Біблії: цю спецію додавали в масло, яким змащувався Ноїв ковчег.
  • Єгипетські фараони, які знали про цілющі властивості кориці, споряджали за нею морські експедиції до Пунту. Прянощі використовували в якості лікувального та бальзамируючого засобу. Є також свідоцтва про те, що кориця була компонентом зілля, необхідного для чаклунських ритуалів.
  • У третьому тисячолітті до нашої ери кориця вже застосовувалася китайськими знахарями, які лікували людей травами. В літописах збереглися записи про те, що імператор Шень-Нунг-Кваі, який правив Китаєм в ті далекі часи, вживав корицю в якості приправи.
  • У Стародавній Греції кілограм кориці коштував близько 150 грамів золота. В деяких інших країнах приправа була настільки рідкісною, що цінувалася в буквальному сенсі на вагу золота.
  • В Австрії у закоханих існує давня традиція обмінюватися букетами, в складі яких присутня кориця – символ любові та ніжності.

Цікаві факти

  • Люди, які цікавляться магією, наділяють корицю різними чудодійними властивостями. Згідно езотеричної теорії, ця рослина знаходиться під заступництвом Марса, Юпітера і Сонця. Стихія кориці – вогонь, а по Зодіаку вона підпорядковується знаку Лева.
  • Про «вогняні» властивості касії згадував Геродот, який стверджував, що чарівний птах Фенікс будує з неї свої гнізда. За легендою, Фенікс спалює себе кожні п’ятьот років, а через три дні відроджується з попілу. Так от, вогнище для цього «акту самоспалення» складається з листя кориці. Щоб запалити вогонь, птах махає крилами, а потім згорає, причому його попіл змішується з попелом кориці.
  • В якості дров для похоронних багать у Стародавньому Римі часто використовували гілки кориці. За деякими даними, Нерон не пошкодував для спалення своєї передчасно померлої дружини річного запасу кориці.
  • Ми звикли називати значок @ «собакою», проте в Ізраїлі його називають «штруделем», а у Швеції — «булочкою з корицею».

Корисні властивості

  • Кориця – один з найпопулярніших компонентів для скрабів та косметичних масок, оскільки вона тонізує і омолоджує шкіру, надаючи їй приємного пряного аромату.
  • Освітлювати волосся корицею навчилися ще ассірійські травники за дві тисячі років до нашої ери.
  • Палички або порошок кориці – відмінний засіб проти мурах.
  • У кориці містяться речовини, якими можна нейтралізувати осину чи зміїну отруту.
  • Кориця вважається досить сильним афродизіаком. Дехто стверджує, що регулярне вживання цієї спеції додає людині рішучості та впевненості у собі.

Кориця в парфумерії та кулінарії

Зігріваючий ефект, властивий кориці, особливо доречний в холодну пору року. В Європі кориця традиційно вважається різдвяною спецією. На Різдво прийнято пити чай і глінтвейн з корицею, пікти всіляку смачну здобу і варити шоколад з цією ароматною приправою. Діти в європейських країнах дуже люблять жувальну гумку і льодяники з корицею. У дні новорічних свят аромат кориці витає буквально всюди.

Аромат кориці підвищує настрій та працездатність, допомагає позбутися негативних емоцій, страху та почуття самотності. Вдихаючи запах кориці, ми поступово заспокоюємося і починаємо відчувати себе у цілковитій безпеці. Аромат цієї рослини асоціюється в нас з теплим домашнім вогнищем, комфортом та затишком.

Кориця відома як компонент багатьох парфумів. Найчастіше ноти кориці присутні в теплих зимових композиціях. Цей східний аромат чудово гармонує з такими нотами, як перець, кардамон, гвоздика та ваніль, додаючи звучанню глибини, тепла й тягучості. Ефірна олія кориці, яка має неповторний характерний запах, містить в собі такі речовини, як євгенол, феландрен і альдегід коричної кислоти.

Аромати з корицею

Пропонуємо Вашій увазі деякі аромати, в композиціях яких використана нота «кориця».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Кошик
Прокрутка до верху